Altissa Box

Eho-Altissa was een Duitse cameramaker gevestigd in Dresden. Het bedrijf werd in 1892 opgericht door Richard Knoll (“Photo Spezialhaus”) te Leipzig. In 1904 begon het bedrijf met het repareren en produceren van fotografische benodigdheden. In 1910 verhuisde het bedrijf naar Dresden en in 1927 werd het overgenomen door Emil Hofert en later voortgezet door Berthold Altmann. Sinds begin jaren 30 maakte het bedrijf boxcamera’s. In 1952 vluchtte Altissa’s eigenaar Berthold Altmann naar West-Duitsland en liet zijn bedrijf achter om te worden overgenomen door de Oost-Duitse regering. Daarmee veranderde Altissa in het staatsbedrijf “VEB Altissa Camera Werk” met VEB als afkorting voor VolksEigener Betrieb.

Altissa Box camera
Altissa Box

De unieke “Altissa Box” camera lijn werd gecreëerd door de monteur Karl Heinrich Altmann. De Altissa Box is een eenvoudige, maar elegant vormgegeven boxcamera die in 1951 werd geïntroduceerd door Altissa Camera Werk. Wat opvalt aan de camera is de unieke pentaprisma-vormige behuizing voor de zoeker. Daarmee leek de camera geavanceerder dan de meeste boxcamera’s. De fixed-focus Altissar Periskop f/8 lens is een periscopische lens; een symmetrisch paar meniscus lenselementen, met de iris en de sluiter ertussenin geplaatst. De camera heeft twee diafragma instellingen (f/8 en f/16) en twee sluitertijden (1/25 sec en Bulb) die kunnen worden ingesteld met twee zwarte knoppen onder de lens. Helaas missen we bij ons exemplaar beide knoppen. Hij maakt foto’s van 6 x 6 cm formaat en is geschikt voor 120 rolfilm.

 • Cameratype: box camera
 • Introductie: 1951; Dresden, Duitsland
 • Filmtype: 120 rolfilm
 • Foto formaat: 12 foto’s van 6 x 6 cm
 • Gewicht: 295 gram
 • Lens: Altissar Periskop f/8
 • Focusafstand: 1,5 meter – oneindig
 • Diafragma: f/8 en f/16
 • Sluiter: rotary
 • Sluitertijden: bulb, 1/25 sec
 • Viewfinder: vast, intern

Gebruiksaanwijzing Altissa Box

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *